erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
17225
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17225
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Open hoeve met deels gekasseide, deels aarden binnenkoer, met woonhuis aan de straatzijde en ten zuidwesten ervan grote langsschuur. Verankerd, bakstenen woonhuis van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit midden 19de eeuw. Beluikte rechthoekige vensters met arduinen lekdrempel en latei laatst genoemde onder strek. Eerste twee traveeën bevinden zich boven een ruime kelder met twee getraliede rechthoekige venstertjes op de voorgevel (oostzijde). Rechthoekige deur met geprofileerde arduinen omlijsting op neuten, verder voorzien van een gestrekte gesigneerde tussendorpel (HERTSENS) en een latei met jaartal 1849 onder een rechte waterlijst. De deurtravee is geaccentueerd door een eenvoudig dakvenster met zadeldak. Eenvoudig hoofdgestel voorzien van een bepleisterde, gelede architraaf, en een kroonlijst op tanden en modillons. De zijgevels zijn voorzien van vlechtwerk en dunne aandaken. Grote polderschuur (langsschuur) op het woonhuis, nog deels van hout op bakstenen voet. Vier beuken van vijf traveeën onder een afgewolfd zadeldak (golfplaten). Verdere aanhorigheden zonder noemenswaardigheden.


Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17225 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.