erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
17236
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17236

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), met oude kern (zie zijgevel met muurvlechtingen en aandaken). Lijstgevel op arduinen plint en beëindigd op houten kroonlijst met klossen en casementen, in het eerste kwart van de 20ste eeuw bekleed met geglazuurde baksteen en aangepast; rechthoekige vensters in houten omlijstingen met entablement en diamantkopsluitsteen voor de benedenvensters; bovenverdieping links voorzien van driezijdige erker. Arduinen spiegelboogvormige en geprofileerde deuromlijsting uit het tweede kwart van de 19de eeuw, voorzien van sluitsteen, gestrekt middenkalf, neuten en afgedekt door een rechte geprofileerde waterlijst met tanden; festoenen in de zwikken.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17236 (Geraadpleegd op 22-06-2021)