Omwalde hoeve Ter Snoecke

Beschrijving

Omwalde hoeve, zogenaamd "Ter Snoecke", gelegen aan een aarden dreef beplant met populieren. Woonhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl onder mank zadeldak (Vlaamse pannen), op de rechter zijgevel door middel van muurankers 1650 gedateerd, doch in kern minstens tot 1574 teruggaand (moerbalk); in 1944-'45 door V-bommen zwaar gehavend, en in 1949 grondig gerestaureerd. Voorgevel met onregelmatige travee-indeling: kruisvensters, bolkozijn en een rondboogdeur met kwarthol geprofileerde zandstenen negblokken, diamantkopimposten en dito sluitsteen; klein bolkozijn als bovenlicht; de duimen en klinkhaak van een vroeger halfdeurtje zijn behouden; tijdens de restauratie toegevoegd dakvenster. Zijgevel naar het binnenhof bezit twee kloosterkozijnen en muurvlechtingen. De zij- en achtergevels vertonen menigvuldige sporen van vroegere openingen.

Interieur met eiken deuren, trap met balusters, open haarden waarvan een met gotische wangen in zandsteen, zolderingen met moerbalken op sloffen.

Op het erf: recente schuren en stallen zonder noemenswaardigheden.

• DE GROODT A., De oude hoeven in het Land van Waas, Antwerpen, 1955, p. 89-97.