Boerenwoning en linde met boomkapel

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning en linde met boomkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenhuis

Beschrijving

Boerenwoning met ruim, met gras begroeid voorerf met aan de ingang typisch knoestige lindeboom met houten Mariakapelletje. Vermoedelijk is deze linde aan het hofgat ook aangeplant als welkomstboom. Een oud, Germaanse gebruik waarbij de lindeboom aan de toegang van het erf werd aangeplant om het kwade te weren.

Dubbelhuis van zes traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Beluikte rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken en arduinen lekdrempels. Deur met neoclassicistische omlijsting van arduin met 1869 gedateerde fries. Recente constructie op het erf.

• DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.

Auteurs: Demey, Anthony; Schepens, Annelies