Teksten van Boerenwoning en linde met boomkapel

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17281

Boerenwoning en linde met boomkapel ()

Boerenwoning met ruim, met gras begroeid voorerf met aan de ingang typisch knoestige lindeboom met houten Mariakapelletje. Vermoedelijk is deze linde aan het hofgat ook aangeplant als welkomstboom. Een oud, Germaanse gebruik waarbij de lindeboom aan de toegang van het erf werd aangeplant om het kwade te weren.

Dubbelhuis van zes traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Beluikte rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken en arduinen lekdrempels. Deur met neoclassicistische omlijsting van arduin met 1869 gedateerde fries. Recente constructie op het erf.

  • DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.

Auteurs:  Demey, Anthony; Schepens, Annelies
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenwoning en linde met boomkapel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/363138 (geraadpleegd op ).


Boerenwoning ()

Boerenwoning met ruim, met gras begroeid voorerf met aan de ingang typisch knoestige lindeboom met houten Mariakapelletje. Dubbelhuis van zes traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Beluikte rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken en arduinen lekdrempels. Deur met neoclassicistische omlijsting van arduin met 1869 gedateerde fries. Recente constructie op het erf.


Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs:  Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenwoning en linde met boomkapel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/17281 (geraadpleegd op ).