erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
17282
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17282
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Open hoeve met woonhuis, ten oosten ervan varkenskot, ten westen ruime stal en ten zuidwesten een dwarsschuur aan de straatzijde. Erf voor het woonhuis als moestuin in gebruik. Dubbelhuis met bakstenen gevel van zes traveeën en één bouwlaag onder mank zadeldak (nok parallel aan de straat, asbestleien). Beluikte en getraliede rechthoekige vensters met houten latei onder strek en arduinen lekdrempels. Rechthoekige deur in arduinen omlijsting met eenvoudig hoofdgestel, 1870 gedateerd; sierlijke ijzeren roedeverdeling in het bovenlicht. Sporen in het metselwerk wijzen op een latere aanbreng van deze deuromlijsting en toevoeging van de twee rechter traveeën; twee linker traveeën met opkamer. Interieur met behouden 18de-eeuws deurtje van eikenhout en moerbalken met versierde sloffen.

Aanhorigheden zonder noemenswaardigheden, behalve de verankerde bakstenen dwarsschuur: afgewolfd zadeldak (golfplaten, klein deel riet) en rechthoekige poort met gedateerde en versierde houten latei met Christusmonogram en jaartal 1663; hoogstwaarschijnlijk hergebruikt materiaal. Sporen van vroegere poort rechts van laatstgenoemde.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17282 (Geraadpleegd op )