erfgoedobject

Boerenburgerhuis

bouwkundig element
ID: 17284   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17284

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Boerenburgerhuis uit eind 18de eeuw - begin 19de eeuw, van vier traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, tichelen), voorzien van een dakvenster met rondbogig licht. Verankerde baksteenbouw. Beluikte en getraliede rechthoekige vensters, op arduinen dorpels. Rechthoekige deur met arduinen omlijsting met neuten en rechte waterlijst.

Rechts tegen het woonhuis: vroegere bloempelderij (tot circa 1925), daarna vlasbewerking met als nevenactiviteit kleine graanmaalderij. Zijpuntgevel met gedichte arcade van drie korfbogen op bakstenen pijlers; het zoldervenster bezat eertijds een luifel met katrol. Oculus in de top en uitstekende dakrand voorzien van windborden.

Interieur met alleenstaande graanmolen gevat in houten skelet, voorzien van houten invultrechter. Resten van transmissie door middel van drijfriemen. Tussen de haanhouten van het spant, houten machineonderdelen voor onder meer het zwengelen van vlas.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Boerenburgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17284 (Geraadpleegd op 27-09-2020)