erfgoedobject

Rijhuis gedateerd 1832

bouwkundig element
ID: 17289   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17289

Beschrijving

Rijhuis met gecementeerde lijstgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Arduinen plint. Licht vooruitspringende laatste travee met rechthoekige poort in arduinen omlijsting op neuten en voorzien van een eenvoudig hoofdgestel waarvan de fries op de uiteinden een palmet bezit en in het midden een rechthoekig plaatje met een ingegrifte tekening van een rund. Voordeur (derde travee) in een analoge omlijsting, echter nog met een gestrekt tussenkalf gesigneerd en gedateerd P.F.D.B. 1832 I.G.D.S., en een sierlijk bovenlicht met ijzeren tracering. Voorts rechthoekige vensters met arduinen onder- en bovendorpel, en beluikt op de begane grond. Vijfde en zesde travee licht gewijzigd in een deuropening en winkelraam. Gevel beëindigd met een gekorniste kroonlijst met tanden en modillons.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Rijhuis gedateerd 1832 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17289 (Geraadpleegd op 18-09-2020)