• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

De haaks op de straat ingeplante, monumentale schuur heeft een aan weerszij afgewolfd zadeldak met een bekleding van kunstleien. De grotendeels bepleisterde en geschilderde baksteenbouw, vermoedelijk van het type driebeukige dwarsschuur telt acht traveeën en is aan de straatzijde gedateerd 1858 door middel van gesinterde baksteen. De muuropeningen zijn overwegend aangepast. De afgeknotte gevel aan de straat is voorzien van muurvlechtingen.

Datering

De schuur draagt aan straatzijde het jaartal 1858, een datering die bijkomend bevestigd wordt door de mutatieschetsen van het kadaster waar de schuur in hetzelfde jaar geregistreerd wordt als 'nouvelle construction, bâtiment rural'. Het langgerekte volume en de dakhelling, minder steil dan de laat 18de-eeuwse schuren die werden geprospecteerd, zijn verenigbaar met de datering 1858 in de straatgevel. Zowel op de Ferraris- en Vander Maelenkaart als op het primitief kadaster is er in deze omgeving al een concentratie van gebouwen merkbaar. Het gaat dus om een oudere site waaraan in 1858 een nieuwe schuur werd toegevoegd.

• Kadasterarchief Gent, mutatieschetsen Beveren-Kallo 1858/7.

Bron: Debonne V., Haneca K., Kennes H. en Meganck L. 2009: Onderzoek naar de erfgoedwaarde van de hoevesites Oud Arenberg nr. 71 en nr. 73 te Kieldrecht (Beveren), Intern rapport VIOE, 10 maart 2009.
Auteurs: Kennes, Hilde; Debonne, Vincent