erfgoedobject

Herenhuis Hof ten Damme met tuin

bouwkundig / landschappelijk element
ID
17325
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17325

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd "Hof ten Damme". Gerestaureerde herenwoning uit de tweede helft van de 18de eeuw, op de plaats van het fort van Kallo uit de 14de eeuw. Ontpleisterde voorgevel van vijf traveeën één bouwlaag + deurtravee, afgedekt door een zadeldak (nok parallel met de straat, Vlaamse pannen) met dakkapel boven de tweede travee. Lage arduinen plint waarboven zandsteen tot aan de vensterdorpels. Beluikte rechthoekige vensters met arduinen latei en lekdrempels, en zandstenen rechtstanden. Gelede architraafband. Deurtravee van twee bouwlagen, licht vooruitspringend, bepleisterd, met gebogen kroonlijst; deur in rijk geprofileerde spiegelbogige omlijsting van arduin met gestrekte tussendorpel, sluitsteen, versierde zwikken en gekorniste gebogen kroonlijst met pijnappel op de gestrekte uiteinden; houten waaier. Bovenvenster in analoge omlijsting. Rechts aanbouw van drie traveeën, links van twee traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gecementeerde achtergevel van zes traveeën, in 1790 met één verdieping verhoogd. Beluikte rechthoekige vensters met arduinen onder- en bovendorpel. Spiegelboogdeur in geprofileerd zandstenen beloop met gestrekte tussendorpel, sluitsteen en gekorniste kroonlijst; fraaie houten waaier.

Interieur met oorspronkelijke eiken paneeldeuren en schouwmantels in rococostijl. In de kelder vroeggotische zuil met (beschadigd) bladkapiteel, restant van de "aguwette".

Tuin in landschappelijke stijl naar ontwerp van J.J. Buytaert (eerste kwart van de 19de eeuw) met vijver als overblijfsel van de omwalling rond het fort van Kallo. Merkwaardige boomsoort: ginkgo biloba.

 • VAN GERVEN R., De stadsmuer van Calloo en de Aguwette van Hof ten Damme, Het Land van Beveren, VIII, 1965, p. 102-116.
 • VAN GERVEN R., Van "Caloedam" tot Kallo, Idem., XXII, 1979, p. 42-79.

Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981

Aanvullende informatie

Het Hof ten Damme wordt langs de straatzijde deels afgebakend door een metalen hek op een laag stenen muurtje en deels door een bakstenen omheiningsmuur. Een hek tussen bakstenen hekpijlers leidt naar het hof. De opmerkelijke Japanse notenboom in de siertuin heeft een stamomtrek van 4,05 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte, opname in 2009).

 • VAN DER LINDEN G. s.d.: Hof ten Damme [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/848 (geraadpleegd op 4 juni 2015).
Auteurs : Cox, Lise
Datum: 04-06-2015

Relaties

 • Omvat
  Eikbladige haagbeuk bij Hof ten Damme

 • Omvat
  Japanse notenboom bij Hof ten Damme

 • Omvat
  Opgaande iep bij Hof ten Damme

 • Is deel van
  Kallo


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis Hof ten Damme met tuin [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17325 (Geraadpleegd op 18-05-2021)