erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
17333
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17333

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Diephuis met aangepaste geschilderde puntgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder licht geknikt zadeldak (Vlaamse pannen). Traditionele verankerde bak- en zandsteenbouw uit de eerste helft van de 18de eeuw, gewijzigd in de tweede helft van de 19de eeuw, op hoge zandstenen plint en met negblokken. Rechthoekige deur en aangepaste vensters, beluikt op de begane grond en met arduinen lekdrempel en latei onder strek met aanzet- en diamantkopsluitsteen; zandstenen hoekblokken. Gecementeerde achtergevel van twee traveeën, voorzien van muurvlechting. Steekboogdeur en zandstenen kruiskozijn met duimen en vooruitspringend middenkalf.

Interieur met behouden rococoschoorsteenmantel, plafondprofileringen en eiken deuren. Overwelfde kelder met centrale waterput en oude tegelvloer (rood-zwart).


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17333 (Geraadpleegd op )