erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
17350
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17350

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoekhuis met bepleisterde en geschilderde lijstgevel uit de tweede helft van de 18de eeuw, van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), gebouwd op het erf van de voormalige herberg "De Swaene", circa 1600-1650 bestaand. Verticaliserende werking door de geblokte hoekbanden en middentravee. Middenrisaliet met geprofileerde deuromlijsting op neuten en voorzien van een gestrekte tussendorpel, een gebogen latei met sluitsteen en een gekorniste, geprofileerde waterlijst. Rechthoekige vensters in een geprofileerde omlijsting; met arduinen lekdrempel en met rolluikkasten op de begane grond. Hoofdgestel met gelede architraaf, vlakke fries en vernieuwde gekorniste gootlijst. Zijgevel met resten van muurvlechtingen.

  • VAN GERVEN R., De Kerk van Kallo en haar omgeving, 1957, p. 126.

Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17350 (Geraadpleegd op )