Gemeentehuis van Kieldrecht

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Beveren
Deelgemeente Kieldrecht
Straat Dorpsstraat
Locatie Dorpsstraat 24, Beveren (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Beveren (actualisaties: 25-06-2007 - 27-06-2007).
  • Adrescontrole Beveren (adrescontroles: 09-10-2007 - 09-10-2007).
  • Inventarisatie Beveren (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Gemeentehuis Kieldrecht

Deze bescherming is geldig sinds 11-06-2010.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Kieldrecht

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Vanaf 1614 stonden Doel en Kieldrecht onder éénzelfde schepenbank. Vanaf de 19de eeuw was het gemeentehuis gevestigd in het 'Geel huis', een afspanning-logement annex privé-schooltje. In 1893 werd het huidige gemeentehuis gebouwd naar ontwerp van architect Derre. Op 22 maart 1945 werd het gebouw getroffen door een vliegende bom en herstellingen gebeurden in 1948 (architect O. Lingier).

Beschrijving

Neotraditionele constructie, in de cartouche gedateerd 1894 (datum bouw). Baksteenbouw met verwerking van arduin voor de plint, vensterkruisen en speklagen. Sierankers werken de gevel af. De lijstgevel telt vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak en heeft centraal een dakkapel. De vooruitspringende zijrisalieten worden bekroond met puntgevels op schouderstukken. De linker travee wordt op de bovenverdieping geaccentueerd door een zwaar arduinen balkon met ballusters. De ontlastingsbogen boven de ramen hebben een diamantsluitsteen. Op de benedenverdieping hebben de ramen een arduinen middenstijl en op de verdieping arduinen kruisen. Het rechter risaliet heeft een poort onder waterlijst.

Oorspronkelijk waren er drie ingangen: één voor de pompierspomp, één gewone en één ere-ingang. Enkel de laatste bleef in gebruik. Het interieur heeft de typische naoorlogse aankleding met tegeldecoratie in de traphal, een betonnen trap met marmeren treden en typische tegelvloer. Andere ruimtes waaronder het kabinet van de burgemeester en de raadzaal zijn aangekleed met houten en marmeren lambriseringen, wandkasten en deuren meet zware deuromlijstingen in jaren ’50 (20ste eeuw) vormgeving.

Typologisch behoort de architectuur tot de late neogotiek met neo-Vlaamserenaissance-invloeden.

Bron: Beschermingsdossier DO002329 (2010)

Datum tekst: 2010

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Kieldrecht

Kieldrecht (Beveren)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.