Vanaf 1614 stonden Doel en Kieldrecht onder éénzelfde schepenbank. Vanaf de 19de eeuw was het gemeentehuis gevestigd in het 'Geel huis', een afspanning-logement annex privé-schooltje. In 1893 werd het huidige gemeentehuis gebouwd naar ontwerp van architect Derre. Op 22 maart 1945 werd het gebouw getroffen door een vliegende bom en herstellingen gebeurden in 1948 (architect O. Lingier).
Beschrijving
Neotraditionele constructie, in de cartouche gedateerd 1894 (datum bouw). Baksteenbouw met verwerking van arduin voor de plint, vensterkruisen en speklagen. Sierankers werken de gevel af. De lijstgevel telt vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak en heeft centraal een dakkapel. De vooruitspringende zijrisalieten worden bekroond met puntgevels op schouderstukken. De linker travee wordt op de bovenverdieping geaccentueerd door een zwaar arduinen balkon met balusters. De ontlastingsbogen boven de ramen hebben een diamantsluitsteen. Op de benedenverdieping hebben de ramen een arduinen middenstijl en op de verdieping arduinen kruisen. Het rechter risaliet heeft een poort onder waterlijst.
Oorspronkelijk waren er drie ingangen: één voor de pompierspomp, één gewone en één ere-ingang. Enkel de laatste bleef in gebruik. Het interieur heeft de typische naoorlogse aankleding met tegeldecoratie in de traphal, een betonnen trap met marmeren treden en typische tegelvloer. Andere ruimtes waaronder het kabinet van de burgemeester en de raadzaal zijn aangekleed met houten en marmeren lambriseringen, wandkasten en deuren meet zware deuromlijstingen in jaren ’50 (20ste eeuw) vormgeving.
Typologisch behoort de architectuur tot de late neogotiek met neo-Vlaamserenaissance-invloeden.