erfgoedobject

Twee schuren van circa 1900

bouwkundig element
ID
17371
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17371

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Open hoeve bestaande uit woonhuis en twee langsschuren ten zuidwesten ervan, te dateren circa 1900. Woonhuis van het dubbelhuistype met bakstenen voorgevel (ten zuidwesten) van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien). Vooruitspringende middentravee met rechthoekige deur in arduinen omlijsting op neuten. Horizontale accenten door bepleisterde muurbanden ter hoogte van de dorpels, de fries met faiencetegels, en de gekorniste kroonlijst. Rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels en houten rolluikkasten.

Beide schuren staan loodrecht op het woonhuis ingeplant en zijn van baksteen onder zadeldak (tichels, golfplaten). De traveeën zijn door middel van lisenen aangegeven; laatstgenoemde zijn op de puntgevels verbonden met een klimmende baksteenfries. Halfronde lichtopeningen. In de langsgevels oculi in de toppen.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  :

Aanvullende informatie

Van de oorspronkelijk open hoeve van circa 1900, werd de woning vernieuwd maar de twee schuren bleven bewaard.

Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Twee schuren van circa 1900 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17371 (Geraadpleegd op )