erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
17374
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17374
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Dubbelhuis op de splitsing van twee straten, maar met de voorgevel naar het Marktplein toe. Gecementeerde, verankerde lijstgevel van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) voorzien van een klimmend dakvenster boven de deur, in de 18de eeuw (?) te dateren. Beluikte rechthoekige vensters met imitatiesluitsteen. De beraapte zijgevel bevat eveneens een beluikt rechthoekig venster, en in de geveltop oorspronkelijk waarschijnlijk een kruiskozijn. Tegen de voorgevel, er een hoek mee vormend, staat een verankerd bakstenen, en heden gecementeerd schuurtje met vooraandak, een rechthoekig, eertijds beluikt houten bolkozijn, en in de geveltop een klein beglaasd beeldnisje. Behouden aanzet van topstuk.


Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17374 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.