erfgoedobject

Rusthuis Heilige Familie

bouwkundig element
ID
17379
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17379
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rusthuis Heilige Familie
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gelegen op het einde van een gekasseide steeg, op de plaats van de vroegere pastorie en bediend door de zusters van de Onbevlekte Ontvangenis (apostollinen). Diephuis met bakstenen trapgevel (9 trappen + topstuk) van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Muurbanden van blauwe baksteen. Op bovenverdieping, hoeklisenen en klimmende steekboogfries. Steekboogvensters met arduinen lekdrempels. Zijgevel van zes dubbele traveeën van elkaar gescheiden door lisenen, verbonden door overhoekse muizentandfries. Links tegen dit gebouw, moderne uitbreiding van het rusthuis in skeletbouw.

  • Kloosterachief.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Rusthuis Heilige Familie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17379 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.