Schaliënhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schaliënhuis

Beschrijving

Sterk gerestaureerde (gereconstrueerde) herenhoeve met nog deels omwalde tuin met bergschuurtje onder afgesnuit zadeldak aan de ingang, gekasseide oprit en woonhuis (voorgevel naar het noordoosten gericht), haaks op de straat ingeplant. Woonhuis bestaande uit twee parallel tegen elkaar geplaatste vleugels onder zadeldaken (leien) gevat tussen trapgevels. Twee bouwperiodes aangeduid in de muurankers van de rechter trapgevels: 1564 en 1637. Behouden zandstenen sokkels. Voorts volledig gewijzigde deur en vensters. Sporen in het metselwerk - voornamelijk in de geveltoppen - duiden sporadisch vroegere muuropeningen aan, echter zonder mogelijkheid tot reconstructie.

Auteurs: Demey, Anthony