Hoeve Euverbraeke en kapel

Beschrijving

Zogenaamd hoeve "Euverbracke" met deels bebloemd, deels gebetonneerd erf met gietijzeren inrijhek. Achterin gelegen woonhuis (voorgevel naar het zuiden gericht) met ten zuidwesten ervan, grote recente dwarsschuur, haaks op de straat ingeplant. Kapel naast het hek.

Woonhuis van 1545 van vijf traveeën onder zwaar schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) voorzien van een centraal dakvenster met recentere windborden. Traditionele verankerde bak- en zandsteenarchitectuur met gecementeerde voorgevel (1923). Licht verhoogde begane grond met beluikte en getraliede kruiskozijnen. Gewijzigde rechthoekige deuropening. Zijgevel links met speklagen en een gedicht kloosterkozijn. Recente dakkapel.

Binnen: behouden moerbalken met sloffen en kinderbalken; haarden waarvan de wangen zijn weggebroken; brandvloer in rode tegels eveneens verwijderd.

Links vooraan op het erf: Kapel van de Heilige Benedictus-Labre (gevelsteen), in 1901 gebouwd naar ontwerp van ondernemer Jos. Geleijn (Melsele). Ruime bakstenen bidplaats van twee traveeën op rechthoekige plattegrond en afgedekt door een zadeldak (nok loodrecht op de straat, asbestleien). Voorgevel met neogotische drielob en spitsboogvormige vleugeldeur waarboven klein arduinen opdrachtsteentje. Traveeën in zijgevels aangegeven door lisenen en overhoekse baksteenfries.

• VAN VLIERBERGHE J., Annalen van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas 48/2, 1937, p. 129.
  • DE GROODT A., 1955, p. 58.

Auteurs: Demey, Anthony