Hefbrug over het kanaal

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Willebroek
Deelgemeente Willebroek
Straat Dokter Persoonslaan
Locatie Dokter Persoonslaan zonder nummer, Willebroek (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Willebroek (adrescontroles: 27-07-2007 - 27-07-2007).
  • Inventarisatie Willebroek (geografische inventarisatie: 01-01-1995 - 31-12-1995).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Hefbrug

Deze bescherming is geldig sinds 10-06-1992.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hefbrug over het kanaal

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beknopte karakterisering

Typologiebruggen
Dateringna WO II

Beschrijving

Brug over het kanaal plechtig ingehuldigd in 1952. Ze vervangt, ter plaatse van het vroegere sas, de zwaai- of wipbrug, die in de meidagen van 1940 verwoest werd. De hefbrug van geklonken staal, een realisatie van de Willebroekse ijzerconstructiefabriek, wordt horizontaal opgehaald tot op 8 meter (binnenschepen) of tot op 35 meter (zeeschepen) hoogte. Door de drukke scheepvaart op het kanaal wordt de brug meermaals per dag opgehaald, de ergernis die dit teweeg brengt voor het drukke wegverkeer tussen Mechelen en respectievelijk Dendermonde en Sint-Niklaas bezorgde de brug de naam van "De Brug der zuchten".

Hoge hefbrug van het portaaltype in stalen vakwerkbouw, in de jaren 1947/48-1953 opgericht door de Société Anonyme des Ateliers de Construction de Willebroek volgens 19de-eeuwse constructiemethode. Portaal geconstrueerd volgens het drie-scharnierenprincipe. Metalen bedieningskabine en machinekamer (elektromotoren) op twee niveaus in rechter portaalbeen. Beweegbaar gedeelte opgehangen aan 32 kabels lopend over wielen boven aan de portaalbenen en aan het brugdek; zware tegengewichten bewegend in de portaalbenen. Betonnen bruggenhoofden.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Bestuur voor Monumenten en Landschappen, Provinciale directie Antwerpen, beschermingsdossier.

Bron: Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Mechelen, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Steyaert, Rita

Datum tekst: 1995

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Dokter Persoonslaan

Dokter Persoonslaan (Willebroek)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.