Brouwerswoning en stapelhuis van brouwerij Van Goey-Van Overloop

Beschrijving

Voormalige brouwerij Van Goey-Van Overloop (1888-1940). Herenhuis met door ijzeren hek afgesloten voortuin. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, onder schilddak (nok parallel aan de straat, leien) uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen lijstgevel op arduinen plint, begrensd door hoeklisenen en met licht uitspringend deurrisaliet. Horizontale geledingen aangegeven door baksteenlijsten. Getoogde muuropeningen. Deur ingeschreven in geriemde arduinen omlijsting. Op de hoeken gekorniste houten kroonlijst met tandlijst.

Links van herenhuis, toegangsweg tot achterin gelegen brouwerijcomplex: hoofdgebouw (zichtbaar vanop straat) met L-vormig aanbouwsel aan de achterzijde. Onderkelderd verankerd bakstenen hoofdgebouw van twee bouwlagen, onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Straatpuntgevel van drie traveeën begrensd door hoeklisenen met getoogde bovenvensters; top met klimmende rondboogfries. Rechter lijstgevel van vijf traveeën met steekboogvormige muuropeningen onder verbonden druiplijsten. Aflijnende baksteenlijst, onversierde fries onder de houten kroonlijst. Lager bakstenen L-vormig aanbouwsel, deels vroeger stapelhuis, met steekboogvormige muuropeningen naast recentere rechthoekige poorten. Hoek met twee deuren onder pannen lessenaarsdak en met houten windscherm.

Auteurs: Demey, Anthony

Aanvullende informatie

Het bakstenen hoofdgebouw, uit het vierde kwart van de 19de eeuw, werd gesloopt. Het L-vormig aanbouwsel bleef bewaard.

Auteurs: Jacobs, Els