Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Rechthoekig bakstenen dubbelhuis van 1767 (dakkapellen) met ontpleisterde gevels; voor- en achtergevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met vlakke nok (nok parallel aan de straat, leien) op elke zijde voorzien van een dakkapel met driehoekig fronton. Bakstenen plint met rechthoekige keldervensters. Traveeën gemarkeerd door kolossale pilasters. Verhoogde begane grond. Aflijnende kroonlijst met tanden, gekornist en op uitgelengde consoles ter hoogte van de pilasters. Rechthoekige vensters in geprofileerde arduinen omlijsting. Spiegelboogdeur in dito omlijsting met rijk uitgewerkt beloop op neuten, gebogen tussendorpel met rocaillesleutel, kleinere versierde sluitsteen in bovendorpel onder een gekorniste waterlijst; met marmer ingelegde zwikken; houten waaier; stoep van vier trappen met kwartrond uitgesneden en geprofileerde wel.

Analoge achtergevel, doch met eenvoudige rechthoekige deur, later traliewerk (1889) van benedenvenster en deur.

Rechter zijgevel met rechthoekige deur in zandstenen omlijsting en behouden kruiskozijn. Links en rechts voormalig koetshuis en schuurtje: één bouwlaag onder afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Twee korfboogvormige doorgangen en twee getoogde deurtjes bekroond met een ovale oculus.

Mobilair: "Gezant van de Ethiopische Koningin" en "David en Abigael" (mogelijk 16de eeuw); "Bekering van de Heilige Hubertus" (17de eeuw). Salon met landelijke muurschilderingen (18de eeuw).

Eiken trap (rococo) en waardevol meubilair.

• S.N. 1976: Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oost-Vlaanderen, s.l., 212.

Auteurs: Demey, Anthony

Pastorietuin

De ommuurde pastorietuin werd rond 2015 heraangelegd, waarbij een deel van de bestaande beplanting behouden werd.