erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
17434
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17434
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Dubbelhuis met bakstenen lijstgevel van 1914 (mondelinge bron) en naar verluidt staande op de plaats van de eerste pastorie; vijf traveeën en één bouwlaag onder mansardedak (nok parallel aan de straat, kunstleien) voorzien van twee oeils-de-boeuf en een centrale dakkapel tussen vleugelstukken. Rijkelijk gebruik van arduin voor plint, lekdrempels, speklagen en architraaf. Steekboogvensters met natuurstenen aanzet- en sluitstenen. Steekboogdeur opgenomen in een rechthoekige licht geprofileerde arduinen omlijsting op neuten en voorzien van een waterlijst. Van het oorspronkelijk huis rest de zandstenen deuromlijsting uit de eerste helft van de 18de eeuw, thans in de achtergevel geplaatst: rondbogige deuropening met geprofileerde boog, geflankeerd door rechtdoor lopende rechtstanden, bovenaan horizontaal met elkaar verbonden door een gekorniste waterlijst; spaarvelden met leliemotief op de rechtstanden.


Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17434 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.