erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
17472
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17472

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis met omringende tuin, op de plaats van een 16de-eeuws kasteeltje. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel van zes traveeën (naar verluidt een aanpassing van 1870) en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken, op de begane grond beluikt, op de bovenverdieping in een geprofileerde omlijsting; fraaie ijzeren leuningen. Analoge deur in arduinen omlijsting met geprofileerd beloop. Gevel bekroond door gelede architraaf en getande kroonlijst met modillons. Oude kern uit de 17de eeuw merkbaar aan moerbalken met sloffen en kinderbalken in de kamer links van de deur.


Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17472 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.