erfgoedobject

Rustoord Sint-Elisabeth

bouwkundig element
ID: 17502   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17502

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ziekenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Zogenaamd "Rustoord Sint-Elisabeth. Hoofdgebouw achterin gelegen en haaks op de straat ingeplant. Dubbelhuis uit de 18de eeuw, aanvankelijk toebehorend aan de familie van Puymbroeck en sinds 1835 door de Zusters Maricollen-Franciskanessen (Waasmunster) ingericht tot hospitaal. Beraapte voorgevel van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Tweede bouwlaag toegevoegd in 1873 naar ontwerp van architect Edmond Serrure. Vooruitspringende hoeklisenen en deurtravee met spiegelboogvormige rijk geprofileerde arduinen deuromlijsting op neuten, en voorzien van een gestrekte tussendorpel, imposten, versierde zwikken en sluitsteen, een gekorniste waterlijst uit de tweede helft van de 18de eeuw en een recentere (19de-eeuwse) ijzeren waaier in het bovenlicht. Rechthoekige benedenvensters in arduinen omlijsting met duimen en met lekdrempels op consoles; getoogde vlak omlijste bovenvensters op lekdrempels. Links ertegen aan de straatkant: neoromaanse kapel uit begin 20ste eeuw. Rechthoekige plattegrond van vier traveeën. Bakstenen constructie met verwerking van natuursteen voor de speklagen en topgevelafwerking. Traveeën en topgevel (aan de straat) gemarkeerd door lisenen en rondboogfriezen. Gekoppelde rondboogvormige lancetvensters. Naast de ingangspoort met geblokte stijlen en siervazen, bevindt zich een eenvoudige straatpomp, ingewerkt in een arduinen stijl met bekronende siervaas.

  • Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen/Rijksdienst voor Monumenten en Landschapszorg, bundel 925.

Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Rustoord Sint-Elisabeth [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17502 (Geraadpleegd op 22-01-2020)