erfgoedobject

Herenhuis in neotraditionele stijl gedateerd 1897

bouwkundig element
ID
17508
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17508

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dubbelhuis in neotraditionele stijl, twee bouwlagen en vier traveeën, waaronder drie rechter met overkragende trapgevel op korfbogen, onder zadeldaken (respectievelijk parallel aan en loodrecht op de straat, leien) op de cartouches van de trapgevel 1897 gedateerd. Baksteenbouw op arduinen plint en met verwerking van arduin voor horizontaliserende speklagen, doorlopende dorpels, links balkon en diamantkoppen ter verfraaiing van de deuromlijsting en ontlastingsbogen. Sierankers. Rechthoekige vensters op de bovenverdieping gevat in rondboognissen. Linker travee met drielicht, bekronende balustrade en deurvenster onder korfbogig boogveld met sculpturale vulling. Aflijnende houten kroonlijst op modillons; getrapte dakkapel. Centrale licht getoogde deur van gesmeed ijzer en glas, gevat in arduinen omlijsting en voorzien van stoep.


Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis in neotraditionele stijl gedateerd 1897 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17508 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.