Hoeve Rottier

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Rottier

Beschrijving

Zogenaamd "Hoeve Rottier" met woonhuis en dwarsschuur; ruim begraasd voorerf. Woonhuis van 1629 (muurankers rechterzijgevel). Gewitte voorgevel (op het zuiden) van het dubbelhuistype; vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, riet) voorzien van een centraal getrapt dakvenster en getoogd venster met tralies en waterlijstje. Geleed cordon onder de dakrand. Jammerlijk gewijzigde rechthoekige muuropeningen. Linkerzijgevel vertoont vlechtwerk en een kloosterkozijn; rechterzijgevel met gedateerde muurankers en twee getraliede rechthoekige vensters met een blind rondbogig boogveld.

Haaks op het woonhuis, ten noorden ervan: deels houten, deels bakstenen dwarsschuur onder uitzonderlijk hoog, nog ten dele rieten schilddak met centrale opwelving.

• DE GROODT A., De oude hoeven in het Land van Waas, 1955, Antwerpen, p. 50-51.

Auteurs: Demey, Anthony

Aanvullende informatie

Het hoge, nog ten dele rieten schilddak met centrale opwelving van de dwarsschuur werd na stormschade in 1990 vervangen door een nooddak. Ook de rieten bedaking en het centraal getrapt dakvenster van het zadeldak van het woonhuis werd aangepast.

• Informatie verkregen van de IOED Erfpunt (18 augustus 2021).