Kasteel Altena

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Kruibeke
Deelgemeente Kruibeke
Straat Burchtstraat
Locatie Burchtstraat 11, 63, Kruibeke (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Kruibeke (actualisaties: 16-05-2007 - 11-06-2007).
  • Adrescontrole Kruibeke (adrescontroles: 09-10-2007 - 09-10-2007).
  • Inventarisatie Kruibeke (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel Altena

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Zogenaamd "Kasteel Altena". In 1594 opgetrokken waterburcht ter vervanging van het tien jaar vroeger afgestookt kasteel. Tot 1850 onafgebroken in het bezit van de familie Lanfranchie, daarna in handen van Eduard Pieter Filip, ridder le Boucq de Beaudignies. In 1878 door burggraaf Julius le Boucq de Beaudignies hersteld en vergroot naar ontwerp van architect Joseph Schadde (Antwerpen) (zie gedenksteen rechterzijgevel "HAS EDES Reaedificavit Vicecomes Julius Philippus Maria le Boucq de Beaudignies. architect Jos. Schadde. Anno MDCCCLXXVIII. "). Thans ingericht tot bejaardentehuis bediend door de Zusters van de Heilige Vincentius à Paolo.

Bak- en zandstenen gebouw op zandstenen sokkel, en twee bouwlaag onder leien bedakingen. Levendige accenten door ronde en achtkantige torentjes, gekanteelde muurdelen, dakvensters en zijgevels met trappen, en zandstenen speklagen en vensterkruisen. Voorgevel (tuinzijde) met links een polygonale uitsprong, in het midden een traptoren en in de rechts helft een open galerij van drie traveeën voor de ingang. Onderkelderde achtergevel (uitkijkend op het water) van twee bouwlagen en zes + één traveeën op de hoeken afgezet door ronde torens (links kleine; rechts grote). Park met enkele moderne dienstgebouwen, wordt betreden langs hek aan classicistische arduinen stijlen met siervaasbekroning.

  • DE GROODT A., De oude hoeven in het Land van Waas, 1955, Antwerpen, p. 35-40.

Bron: Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.

Auteurs: Demey, Anthony

Datum tekst: 1981

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kruibeke

Kruibeke (Kruibeke)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.