Hoeve Meirsman met beboomd voorerf en linde met boomkapel

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Hoeve Meirsman met woonhuis en recente stallen ten zuidwesten ervan. Ruim met gras begroeid en beboomd voorerf met typisch Mariakapelletje aan de linde naast het ingangshek.

Woonhuis van 1509 (literatuur); zeven traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, riet) voorzien van twee dakvensters met rechthoekig zolderluik. Verankerde baksteenbouw met gewitte voorgevel (op het zuiden) op geschilderde plint. Beluikte en getraliede zandstenen kruiskozijnen en een kloosterkozijn, alle met geprofileerde tussendorpel, asymmetrisch in de gevel ingeplant. Rechthoekige deur met geprofileerde bovendorpel op consooltjes; bolkozijn met dito dorpel als bovenlicht.

• DE GROODT A., De oude hoeven in het Land van Waas, 1955, Antwerpen, p. 25.

Auteurs: Demey, Anthony