erfgoedobject

Open hoeve

bouwkundig element
ID
17581
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17581

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Open hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Open hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Open hoeve, met aan de straat gelegen gebouwengroep bestaande uit woonhuis, dwarsschuur en enkele kleinere aanhorigheden. Onverhard binnenerf met ijzeren ingangshek. Woonhuis uit de eerste helft van de 18de eeuw (?). Dwars op de straat ingeplant dubbelhuis van vijf traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, riet) voorzien van een dakvenster met pseudo-fronton boven de deur. Verankerde baksteenbouw met witgekalkte gevel op gepikte plint. Beluikte rechthoekige vensters. Rechthoekige deur in vierde travee en bijkomende in de tweede. Aan de straatzijde, ten zuidwesten van het huis, dwarsschuur onder rieten schilddak (nok parallel aan de straat); horizontale houten beplanking ten dele bewaard in bovenbouw en ondervernieuwing in baksteenmetselwerk.


Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De in oorsprong rieten bedaking en de buitenluiken van de rechthoekige vensters werd verwijderd. De dwarsschuur werd verbouwd.

  • Informatie verkregen van de IOED Erfpunt (18 augustus 2021).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Open hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17581 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.