erfgoedobject

Gemeentehuis De Valcke

bouwkundig element
ID
17589
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17589

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis De Valcke
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis De Valcke
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis. Dubbelhuis, in 1906 (gevelsteen) opgetrokken in Jugendstil, doch met 18de-eeuwse kern of ter vervanging van een gebouw uit die periode (zie jaarsteen 1726 op de centrale penant van de achtergevel). Voorgevel met breukstenen sokkel en parement van gele baksteen, verlevendigd door muurbanden en ontlastingsbogen van donkere steen; mansardedak (nok parallel aan de straat, leien) voorzien van vier dakkapellen waartussen kleine steunberen. Vooruitspringende hoekdammen en middentravee met driezijdige houten erker waarboven een gedateerd en genaammerkt dakvenster bekroond door een koperen valk met open gespreide vleugels. Deur en vensters onder hoefijzerbogen. Borstweringen van de bovenverdieping evenals de fries verrijkt met faiencetegelpanelen met art-nouveautaferelen. Originele vleugeldeur met ijzerwerk in dezelfde stijl.


Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeentehuis De Valcke [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17589 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.