Hoeve met losse bestanddelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Kruibeke
Deelgemeente Bazel
Straat Breestraat
Locatie Breestraat 2, Kruibeke (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Kruibeke (actualisaties: 16-05-2007 - 11-06-2007).
  • Adrescontrole Kruibeke (adrescontroles: 09-10-2007 - 09-10-2007).
  • Inventarisatie Kruibeke (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve met losse bestanddelen met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 03-07-1981.

Beschrijving

Oorspronkelijk omwalde open hoeve bestaande uit woonhuis, kleine stal en schuur. Rest van omwalling behouden aan noordzijde. Woonhuis van het dubbelhuistype van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) voorzien van centraal dakvenster met rondbogige lichtopening. Bakstenen gevel van 1869 (deurlatei), op gecementeerde plint en beëindigd op een bakstenen architraafbandje, een gecementeerde fries en houten kroonlijst. Beluikte en getraliede rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels. Rechthoekige arduinen deuromlijsting op neuten, en voorzien van kapitelen die het gedateerd hoofdgestel dragen; bovenlicht met oorspronkelijke, ijzeren roedeverdeling. Rechter zijgevel verraadt oudere kern: muurvlechting in de geveltop, sporen van dichtgemetselde vensters met zware duimen, muurankers die jaartal 1637 aangeven; rondboogvensters uit de 19de eeuw. Ten zuidwesten van het huis: grote bakstenen dwarsschuur onder geknikt en afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw.

Bron: Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.

Auteurs: Demey, Anthony

Datum tekst: 1981

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Bazel

Bazel (Kruibeke)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.