Hoeve Beukenhof

Beschrijving

Breed omwalde hoeve, gedurende drie eeuwen in het bezit van de familie Vijt, en derhalve zogenaamd "Vijthoeve". Thans echter "Beukenhof" met woonhuis en schuur. Woonhuis met verankerde bakstenen lijstgevel van vijf traveeên en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen). Typisch onregelmatige travee-indeling. Circa 1900 werden de gevels met + 1 meter verhoogd (zie oude en nieuwe muurankers). Beluikte en getraliede rechthoekige vensters met arduinen lekdrempel. Eenvoudige rechthoekige deuropening. De zijgevels met muurvlechting en de oorspronkelijke hoogte van de lange gevels duiden op oude, 18de-eeuwse (?) kern. Getraliede rondboogvensters in de zijpuntgevels. Ten zuiden van het woonhuis: grote dwarsschuur onder zadeldak (nok parallel met de straat, deels riet, deels Vlaamse pannen). Temidden van het erf worden thans moderne stallen opgetrokken uit Ytongblokken. Een gedeelte van de omwalling is gedempt en de oude bakstenen ingangspoort geslecht.

• MARIS A., Bazel in Waas, land, volk en kerk, 1976, p. 45.

Auteurs: Demey, Anthony