Arbeiderswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoningen

Beschrijving

Reeks, deels aangepaste, arbeidershuisjes van twee traveeƫn en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, opklimmend tot de tweede helft van de 19de eeuw (zie kadaster) en begin 20ste eeuw (zie aanwezigheid van bouwaanvragen van de fabriek L. De Naeyer voor werkmanswoningen in de Kaasstraat).

Beschilderde of bakstenen (nummers 47-49) lijstgeveltjes met rechthoekige of (licht) getoogde muuropeningen. Nummer 29 met bewaard houtwerk. Tussen nummers 31 en 41: overbouwde doorgang naar het achterliggende, eenzijdig bebouwd steegbeluik (nummers 33-39). Nummers 47-49, circa 1871 opgetrokken volgens spiegelbeeldschema, met gebruik van gesinterde baksteen voor de doorlopende druiplijst.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Willebroek, schetsen 1871/13.

Auteurs :  Steyaert, Rita