Woning Klein Kasteel en kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Klein Kasteel en kapel

• omvat de aanduiding als beschermd monument Woning Klein Kasteel

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Bazel

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Bazel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Klein Kasteel

Beschrijving

Het zogenaamde Klein Kasteel werd gebouwd in 1846 als twee afzonderlijke woningen; in 1874 (kadasterarchief) tot één eigendom versmolten en waarschijnlijk aan de buitenzijde ook grondig aangepast. Het staat vlak tegenover de "Eenhoorn" en is er een geslaagde nabootsing van.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) voorzien van drie dakvensters met trapgevels op schouderstukken. Verankerde baksteenbouw op bakstenen sokkel met zandstenen afschuining en getoogde keldervensters. Beluikte rechthoekige vensters met bewaard houtwerk. Rechthoekige deur voorafgegaan door vier trappen. Zijtrapgevels. Rechts tegen het huis gekanteelde muur met overkragende spitsboogfries, geprofileerde korfboogpoort, afgedekt met een waterlijst.

Links tegen het huis is een vroegere kapel van 1874 (kadasterarchief) aangebouwd. Neogotisch bakstenen gebouw onder zadeldak (nok parallel aan het plein, leien). Drie spitsboogvensters met ijzeren tracering en kleine spitsboogdeur. Thans gebruikt als chirolokaal.

Auteurs: Demey, Anthony