Woning Klein Kasteel en kapel

Gemeente Kruibeke

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis Klein Kasteel

omvat de bescherming als monument Woning Klein Kasteel
gelegen te Koningin Astridplein 16 (Kruibeke)

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Bazel

Beschrijving

Het zogenaamde Klein Kasteel werd gebouwd in 1846 als twee afzonderlijke woningen; in 1874 (kadasterarchief) tot één eigendom versmolten en waarschijnlijk aan de buitenzijde ook grondig aangepast. Het staat vlak tegenover de "Eenhoorn" en is er een geslaagde nabootsing van.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) voorzien van drie dakvensters met trapgevels op schouderstukken. Verankerde baksteenbouw op bakstenen sokkel met zandstenen afschuining en getoogde keldervensters. Beluikte rechthoekige vensters met bewaard houtwerk. Rechthoekige deur voorafgegaan door vier trappen. Zijtrapgevels. Rechts tegen het huis gekanteelde muur met overkragende spitsboogfries, geprofileerde korfboogpoort, afgedekt met een waterlijst.

Links tegen het huis is een vroegere kapel van 1874 (kadasterarchief) aangebouwd. Neogotisch bakstenen gebouw onder zadeldak (nok parallel aan het plein, leien). Drie spitsboogvensters met ijzeren tracering en kleine spitsboogdeur. Thans gebruikt als chirolokaal.

Auteurs: Demey, Anthony