erfgoedobject

Huis De Eenhoorn

bouwkundig element
ID
17640
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17640

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Eenhoorn
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Huis De Eenhoorn
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Bazel
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Bazel
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Eenhoorn
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Het juiste bouwjaar is onbekend doch in 1452 speelde het gebouw reeds een rol in de slag om Bazel, toen het als verschansing diende tegen de Franse troepen van Filips de Goede. Voormalige zetel van de Vierschaar, ook het hoofdcollege van het Land van Waas hield er lange tijd haar vergaderingen.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leipannen), voorzien van drie dakvensters met trapgevel op schouderstukken en met overhoeks topstuk. Traditionele verankerde baksteenarchitectuur met verwerking van zandsteen voor de negblokken, hoekkettingen, steigergaten en muurbanden. Bakstenen sokkel afgedekt met zandstenen waterlijst. Kruiskozijnen, behalve in de dakvensters, waar ze eenvoudig rechthoekig zijn. Rechthoekige deur met gestrekte tussendorpel en bolkozijn als bovenlicht, en voorafgegaan door drie arduinen trappen.

De rechter zijtrapgevel op schouderstukken is belijnd met speklagen; bolkozijn op de tweede bouwlaag en twee rechthoekige venstertjes in de geveltop. Muurankers vormen de jaartallen 1583 en 1590 (brand bij de belegering van het kasteel door de troepen van Marnix van Sint-Aldegonde; wederopbouw). Tegen de rechter zijgevel werd een sterk gehavende arduinen dorpspomp geplaatst, vroeger op het plein zelf staand. In het verlengde van de rechter zijgevel, recente aanbouwen (tweede helft van de 20ste eeuw) van één bouwlaag en respectievelijk drie en acht traveeën onder zadel- en plat dak. Integratiearchitectuur van baksteen met aanwending van kruiskozijnen, trapgevels, spitsboogvensters en kantelen.


Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskom Bazel


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Huis De Eenhoorn [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17640 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.