Gemeentelijke Kleuterschool

Beschrijving

Na een wedstrijd in 1928, in 1931-1932 naar ontwerp van J. Chabot (gevelplaat) ingeplant op omhaagd terrein met speelplaats en luifel aan westzijde; opgericht ten behoeve van de na de Eerste Wereldoorlog gebouwde tuinwijk ten noorden van de Dendermondsesteenweg.

Baksteenbouw van één bouwlaag onder pannen zadeldak. Harmonisch volumespel in stijl der nieuwe zakelijkheid beïnvloed door het functionalisme van de Amsterdamse school, waarbij een kleuterschool als een groot huis met veel aandacht voor de lichtinval en het contact met de natuur ingeplant wordt in de woonbuurt. Markante hogere rechthoekige toren met decoratief metselwerk onder plat dak aan Emiel Vanderveldestraat, ritmerende erkers aan Jozef Wautersstraat. Rechthoekige muuropeningen, onder meer deur onder gebogen luifel (noordzijde); links naast de deur arduinen gedenkplaat met onder meer vermelding van bouwjaar en architect. Diverse gelijkende, doch afwijkende ontwerpen van 1931 bewaard in het Provinciaal archief.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, Willebroek, Wautersstraat (Jozef), dossiers 1 en 2.
  • Gegevens verstrekt door H. Lejon.