erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
17670
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17670

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw, met ruime voortuin, gekasseide oprit en gietijzeren straathek. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder tentdak (leien). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met arduinen plint, vooruitspringende hoekpenanten en middentravee, en begane grond met imitatiebanden. Licht getoogde vensters in geriemde omlijsting, op de begane grond beluikt en voorzien van arduinen lekdrempels; op de bovenverdieping met onderdorpels doorlopend tot een cordonband. Licht getoogde deur met arduinen omlijsting op kleine neuten; rechtstanden versierd met spiegels; latei met uitgewerkte sluitsteen. Erboven arduinen balkon op zware consoles aansluitend bij de brede puilijst die de verdieping markeert. Hoofdgestel door middel van gelede, gekorniste architraaf, vlakke fries en gekorniste kroonlijst op tanden. Links van de voortuin (nummer 59A): diephuis met zadeldak (Vlaamse pannen) waarvan de zijgevel naar de voortuin toe met lisenen in tien rondbogige traveeën ingedeeld is als imitatie van een koetshuis.


Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17670 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.