Hoeve Groenhof

Gemeente Kruibeke

• Inventarisatie Kruibeke (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Groenhof: woonhuis uit 1785 en dwarsschuur

is beschermd als monument Hoeve Groenhof

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve Groenhof met omgeving

Beschrijving

Zogenaamd Groenhof met omhaagde boomgaard, woonhuis en dwarsschuur. Achterin gelegen woonhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, golfplaten) voorzien van twee recente dakkapellen met zadeldakje van 1785 (gedateerde balkslof). Baksteenbouw op gecementeerde plint met een rechthoekig keldergat. Houten kruiskozijnen, ontlast door een rollaag; getralied en beluikt benedenvak. Spiegelboogdeuren in een geprofileerde, bepleisterde omlijsting, afgedekt met een gekorniste gebogen waterlijst met een zwakke sluitsteenaanduiding, houten middenkalf en getralied bovenlicht. Zijgevel aan de straat bezit vlechtwerk en een oculus en twee rechthoekige luiken in de geveltop. Achtergevel van zeven traveeën met rechthoekige deuren met houten latei, en rechthoekige vensters met arduinen lekdrempel en eveneens houten latei. Zowel voor- als achtergevel zijn voorzien van een kwartholle bepleisterde fries onder de gootlijst.

Bijna in het verlengde van het woonhuis, naar de straatkant toe, een grote bakstenen dwarsschuur met zadeldak onder rietbedekking. Straatgevel met horizontale houten beplanking; rest versteend.

• DE GROODT A., De oude hoeven in het Land van Waas, 1955, Antwerpen, p. 84.

Auteurs: Demey, Anthony