erfgoedobject

Klooster Onze-Lieve-Vrouw Visitatie en Heilig Hartschool

bouwkundig element
ID
17677
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17677

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1869 schonk jonkvrouw Maria Vilain XIIII een huis en gebouw aan de Zusters der Visitatie van Gent om er een bewaar- en kantschool in te richten. Deze groeide snel uit tot een omvangrijke meisjesschool, heden voornamelijk bestaande uit een langwerpig gebouw aan de straat en een kapel in de tuin.

Gebouw van tien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit het derde kwart van de 19de eeuw en in het eerste kwart van de 20ste eeuw gecementeerd door A. Boeykens (Temse) zie opschrift. Verhoogde begane grond. Rechthoekige muuropeningen in geprofileerde omlijsting met versierde sluitsteen. Bepaalde traveeën gemarkeerd door lisenen. Rechts ertegen: iets hoger gebouw van negen traveeën, beëindigd op een haakse travee met trapgevel (turnzaal). Analoge cementering, doch totaal verschillende muuropeningen: per travee een rechthoekige nis waarin een klein venster in geprofileerde omlijsting met sluitsteen; op begane grond getoogd; op de bovenverdieping gekoppeld en rondboogvormig.

Haaks tegen de achtergevel: bakstenen kapel in neoromaanse stijl van 1875. Rechthoekige schip van vijf traveeën met driezijdige apsis. Traveeën gemarkeerd door lisenen en rondboogfriezen. Langwerpige rondboogvensters. Binnenin: vlakke zoldering.

  • DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks III, dl.3, Gent, 1879.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De rechtervleugel van negen traveeën met turnzaal en het achterliggende haaks ingeplante volume van de kapel in neoromaanse stijl werden inmiddels gesloopt.

  • Informatie verkregen van de IOED Erfpunt (18 augustus 2021).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Klooster Onze-Lieve-Vrouw Visitatie en Heilig Hartschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17677 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.