Klooster Onze-Lieve-Vrouw Visitatie en Heilig Hartschool

Beschrijving

In 1869 schonk jonkvrouw Maria Vilain XIIII een huis en gebouw aan de Zusters der Visitatie van Gent om er een bewaar- en kantschool in te richten. Deze groeide snel uit tot een omvangrijke meisjesschool, heden voornamelijk bestaande uit een langwerpig gebouw aan de straat en een kapel in de tuin.

Gebouw van tien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit het derde kwart van de 19de eeuw en in het eerste kwart van de 20ste eeuw gecementeerd door A. Boeykens (Temse) zie opschrift. Verhoogde begane grond. Rechthoekige muuropeningen in geprofileerde omlijsting met versierde sluitsteen. Bepaalde traveeën gemarkeerd door lisenen. Rechts ertegen: iets hoger gebouw van negen traveeën, beëindigd op een haakse travee met trapgevel (turnzaal). Analoge cementering, doch totaal verschillende muuropeningen: per travee een rechthoekige nis waarin een klein venster in geprofileerde omlijsting met sluitsteen; op begane grond getoogd; op de bovenverdieping gekoppeld en rondboogvormig.

Haaks tegen de achtergevel: bakstenen kapel in neoromaanse stijl van 1875. Rechthoekige schip van vijf traveeën met driezijdige apsis. Traveeën gemarkeerd door lisenen en rondboogfriezen. Langwerpige rondboogvensters. Binnenin: vlakke zoldering.

• DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks III, dl.3, Gent, 1879.

Auteurs: Demey, Anthony

Aanvullende informatie

De rechtervleugel van negen traveeën met turnzaal en het achterliggende haaks ingeplante volume van de kapel in neoromaanse stijl werden inmiddels gesloopt.

• Informatie verkregen van de IOED Erfpunt (18 augustus 2021).