Klooster der zwartzusters ziekendiensters

Beschrijving

Klooster der Zwartzusters Ziekendiensters. Sinds circa 1300 bezat Rupelmonde in de Kloosterstraat een liefdadigheidsgesticht onder wereldlijk bestuur, ten diepste van behoeftigen en zieken. In 1663 werden vijf Zwartzusters uit Dendermonde aangetrokken, aan wie twee jaar later het bestuur werd overgedragen. Op 3 januari 1797 werd de kloostergemeenschap door de Franse republiek ontbonden. Reeds in 1806 keerden de zusters terug naar Rupelmonde waar ze een huis in de Bazelstraat (thans G. De Cremerstraat) toegewezen kregen en in 1831 een nieuw klooster oprichtten, bestaande uit een hoofdgebouw -en een jongere kapel.

Hoofdgebouw van zes traveeën en twee bouwlagen van 1831 doch circa 1955 voorzien van een nieuwe gevelbekleding van rode baksteen. Licht vooruitspringende uiterste travee gemarkeerd door consoles onder de gekorniste puilijst. Rechthoekige poort en vensters. Gevel bekroond door een omlopende gekorniste kroonlijst op tanden en consoles.

Rechts tegen het hoofdgebouw: neorenaissancekapel (nok loodrecht op de straat, dakruiter) met inzwenkende top, op de fries 1849 gedateerd, heden eveneens met nieuw parement. Middenrisaliet met rondboogvormige vleugeldeur, geflankeerd door dito beeldnissen onder waterlijst. Getoogd bovenvenster geflankeerd door trapezoïdale casementen. Interieur van drie trav. en halfronde absis onder tongewelf.

• DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks III, dl. 3, Gent, 1879.
  • Kloosterarchief.

Auteurs: Demey, Anthony