erfgoedobject

Complex in neotraditionele stijl

bouwkundig element
ID
17735
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17735

Juridische gevolgen

Beschrijving

Omvangrijk gebouw, opgericht in 1879 (cartouche) in neotraditionele stijl. Heden ingericht als bibliotheek van het Davidsfonds. Hoofdgevel van zeven traveeën onder zadeldak (leien) staat haaks op de straat en vormt als het ware de vierde zijde van het kerkplein. De uiterste traveeën zijn uitgewerkt met trapgevels. Twee eveneens getrapte dakkapellen, drie andere zijn van hout en voorzien van een puntgeveltje. Muuropeningen rechthoekig, eerst steekboogvormig, dan rondboogvormig ontlast en per travee gevat in een korfboogvormige nis. Steekboogvormige poort in rechter travee heden dichtgemetseld; erboven beeldnis met hangende voluten. Middentravee bovenaan afgewerkt met bakstenen muizentandfries.


Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Complex in neotraditionele stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17735 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.