Pleinbeluik Jongeshof of Poepeshof

Beschrijving

Pleinbeluik, zogenaamd Jongeshof (vroegere eigenaar De Jong) of Poepeshof (bijnaam vroegere eigenaar), bestaande uit zes woonhuizen van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag onder doorlopend zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen). Rechthoekige muuropeningen, behalve op de zolderverdieping waar ze ovaal zijn. Op de zolder is een voormalige brouwerij uit het tweede kwart van de 19de eeuw waarvan de overwelfde kelders getuigen. De huizenrij in de aanpalende Koningstraat behoorden eveneens tot dit complex. Parallel aan de woonhuizen staan de vroegere paardenstallen van acht traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen) met rondboogvormige doorgangen van elkaar gescheiden door pilasters. Boven de huidige toegang tot het beluik bevindt zich nog steeds de houten laaderker om de mout naar boven te trekken.

Auteurs: Demey, Anthony