erfgoedobject

Reeks van zes burgerhuizen

bouwkundig element
ID: 17753   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17753

Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Burgerhuizen van twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak (Vlaamse pannen); bepleisterde en beschilderde lijstgevels met vroegere dubbelhuisopstand, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Begane grond van nummer 51, 53 en 57 grotendeels gewijzigd. Bewaarde ordonnantie op de bovenverdieping: rechthoekige vensters (sommige blind, voornamelijk in de deurtravee) in een geriemde omlijsting met versierde sluitsteen en tot kordon doorgetrokken onderdorpels. Gevelbekroning bestaande uit gelede architraaf, fries met opgelegde panelen en getande kroonlijst op versierde consoles. Hetzelfde ritme wordt voortgezet bij de eenvoudiger gevels van nummer 59 en 61. Nummer 59 van het enkelhuistype met rechthoekige arduinen deuromlijsting op neuten en houten rolluikkasten op de begane grond; geprofileerde vensteromlijstingen en een sluitsteen in de vorm van een leeuwenkop op de bovenverdieping.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Reeks van zes burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17753 (Geraadpleegd op 25-11-2020)