erfgoedobject

Klooster der zusters van de Heilige Engelen

bouwkundig element
ID
17762
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17762

Juridische gevolgen

Beschrijving

Klooster der Zusters van de Heilige Engelen, zogenaamd "Sint-Jozefgesticht".

Herenhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag op ceder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), in 1864 ontworpen voor de familie de Lausnay-Papejans de Morchoven en in 1892 door de Zusters van de Heilige Engelen aangekocht, die er hun moederklooster uit Sint-Niklaas naar overbrachten. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op hoge arduinen plint met keldervensters. Begane grond belijnd met imitatievoegen uitstralend boven de licht getoogde vensters met rolluikkasten. Rondbogige inrijpoort in de bredere linker travee geflankeerd door pilasters die mede respectievelijk de gekorniste puilijst en de kroonlijst opvangen. Bovenvensters in geprofileerde omlijsting met versierde sluitsteen en borstwering. Mezzaninovensters met afgeronde hoeken, een geprofileerde omlijsting en een schelpvormige sluitsteen. Gevelbekroning door middel van gelede architraaf, vlakke fries en gekorniste, getande kroonlijst op modillons en consoles. Opname juni 1976; jammerlijk gedecapeerd in 1978.

Haaks tegen de achtergevel, vrij grote neobarokke kruiskapel uit 1934 naar ontwerp van architect Victor Renders. Basilicaal gebouw van baksteen op natuurstenen sokkel. Driebeukige benedenkerk van drie traveeën met per travee twee registers van twee à drie vensters; deze van de begane grond rechthoekige in vlakke natuurstenen omlijsting met oren en neuten met dropjes, deze erboven segmentbogig met waterlijst en sluitsteen. Gevels van middenbeuk en transeptarmen voorzien van dakvensters met rolwerk en driehoekig fronton. Boven de viering, achtzijdige houten dakruiter. Koor van drie traveeën met driezijdige absis (gekruisigde Christus tegen het vlakke kooreinde).

Interieur met vlak plafond en galerijen met balusterborstweringen in de transeptarmen. Gedenkplaat in het portaal: "Sancto Michaeli, archangelo. Deze kapel is gebouwd in 't jaar O.H. 1934 onder Eerw. Moeder Marcelline, Eerw. Vader Pannier E. Arch. Renders V. Peynsaert aann. A.M.D.G.".

In de tuin kleine Sint-Jozefkapel. Rechthoekige bakstenen kapel van drie traveeën onder zadeldak met gesmeed ijzeren kruis. Traveeën en hoeken gemarkeerd door steunberen met een versnijding. Voorgevel met rondbogige vleugelpoort (sierlijk ijzerwerk in de vensters van laatst genoemde), rechthoekig bepleisterd paneel met opdracht "H. Joseph, bid voor ons", en oculus in de geveltop. Muizetandfries als bekroning. Zijgevels met kleine rondboogvenstertjes.

  • VAN DRIESSCHE R., VERSTEGEN V., Waardevol Lokeren, Lokeren, 1977, p. 91.
  • Vrije Stem, 13 sept. 1930, 25 augustus 1934.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

In de tuin is een Mariagrot aanwezig gesigneerd door rotsbouwkundige O. Tondeleir en zoon uit Oude God bij Antwerpen.

Het herenhuis is in vergelijking met de inventaristekst uit 1981 verbouwd: het pand is verlaagd, kreeg een ander dak en parement.

  • Informatie verkregen door IOED Erfpunt (oktober 2021).
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Klooster der zusters van de Heilige Engelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17762 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.