Brouwerij De Palmeneer

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij De Palmeneer

Beschrijving

Voormalige brouwerij De Palmeneer. Monumentaal bakstenen gebouw, haaks op de rooilijn ingeplant, met drie en elf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak met cilindrische bakstenen schoorsteen, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Traveeën gemarkeerd door lisenen met arduinen dekplaat en bovenaan segmentbogig met elkaar verbonden; industriële verankering. Segmentboogvensters met beglaasde kop (kleine roedeverdeling) en arduinen lekdrempels. Verschillende laaddeuren. Recentere rechthoekige poort in middentravee van de straatgevel. Oorspronkelijke deur met trap en keldertoegang, in de derde zijtravee houten laaderker met windas en gietijzeren consoles in de achtste travee. Gevel beëindigd op houten kroonlijst op bakstenen overhoekse en rechte muizentand. Benedenverdieping inwendig afgedekt door drie in de lengterichting lopende bakstenen tongewelven op gekruiste I-balken en gietijzeren zuiltjes. Zijdelingse druk opgevangen door metalen trekstangen.

Auteurs: Demey, Anthony

In vergelijking met de inventaristekst uit 1981 zijn volgende aanpassingen gebeurd:

- De cilindrische bakstenen schoorsteen is verdwenen.

- Aan het hoofdgebouw zijn aanpassingen gebeurd aan de muuropeningen; de houten kroonlijst is niet meer zichtbaar aanwezig.

• Informatie van IOED Erfpunt (oktober 2021).