erfgoedobject

Brouwerij De Palmeneer

bouwkundig element
ID
17775
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17775

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij De Palmeneer
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalige brouwerij De Palmeneer. Monumentaal bakstenen gebouw, haaks op de rooilijn ingeplant, met drie en elf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak met cilindrische bakstenen schoorsteen, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Traveeën gemarkeerd door lisenen met arduinen dekplaat en bovenaan segmentbogig met elkaar verbonden; industriële verankering. Segmentboogvensters met beglaasde kop (kleine roedeverdeling) en arduinen lekdrempels. Verschillende laaddeuren. Recentere rechthoekige poort in middentravee van de straatgevel. Oorspronkelijke deur met trap en keldertoegang, in de derde zijtravee houten laaderker met windas en gietijzeren consoles in de achtste travee. Gevel beëindigd op houten kroonlijst op bakstenen overhoekse en rechte muizentand. Benedenverdieping inwendig afgedekt door drie in de lengterichting lopende bakstenen tongewelven op gekruiste I-balken en gietijzeren zuiltjes. Zijdelingse druk opgevangen door metalen trekstangen.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Brouwerij De Palmeneer [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17775 (Geraadpleegd op 12-06-2021)