Textielfabriek N.V. Bergendries

Beschrijving

Voormalige textielfabriek N.V. Bergendries op de hoek van Tweebruggenstraat, bestaande uit ruime werkplaatsen onder zaagdaken, een ketelzaal met bijhorende hoge cilindrische bakstenen schouw en een machinekamer. Voorts recentere magazijnen (betonconstructies) op de ingesloten percelen.

Werkplaatsen: bakstenen voorgevel van vijfendertig traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) van 1900 (jaarsteen boven hoofdtoegang). Traveeën gemarkeerd door lisenen, bovenaan per travee horizontaal met elkaar verbonden door een muizetandlijst. Beide toegangen benadrukt door risaliet en klein fronton. Eenvoudige getoogde vensters met overhoekse baksteenfries op de borstwering van de lagere bovenverdieping. Gevel beëindigd op dubbele muizetandlijst. Achterliggende werkplaatsen onder negen zaagdaken (nok parallel aan de straat), eertijds toegankelijk langs een ruime rondboogpoort (sporen zichtbaar in vijfde zijtravee aan Tweebruggenstraat). Binnenruimte ingedeeld door bakstenen scheidingsmuren en overspannen door houten gebinten op dwarsbalken en gietijzeren zuiltjes.

Ketelzaal: rechthoekig verankerd bakstenen gebouw met later toegevoegde bovenverdieping onder twee parallelle zadeldaken. Vrije zijpuntgevel met twee rondbogige ontlastingsbogen waarin onder meer rechthoekig venster met ijzeren roedeverdeling.

Interieur met twee stoomketels met dubbele vuurmond, gesigneerd (links) Jacques Piedboeuf, Jupille, en (rechts) Cuenod.

Machinekamer: rechthoekig bakstenen gebouw op gecementeerde plint; vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Lange gevel geritmeerd door rondboogarcade waarin rechthoekig benedenvenster, gescheiden van het rondbogige bovenvenster door doorgetrokken lekdrempels; ijzeren roedeverdeling. Rondboogvensters met zandstenen aanzet-, boog- en sluitstenen. Gevel beëindigd op deels zandstenen architraaf en houten kroonlijst. Zijpuntgevel met hoekpilasters, doorlopend in vlakke, klimmende fries. Gekoppeld rondboogvenster in de geveltop.

Auteurs: Demey, Anthony