Empirewoning met bedrijfsgebouwen en Kasteel Sterrebeek

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lokeren
Deelgemeente Lokeren
Straat Groentemarkt
Locatie Groentemarkt 5, Lokeren (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Lokeren (actualisaties: 06-08-2007 - 18-09-2007).
  • Adrescontrole Lokeren (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Lokeren (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Empirewoning met bedrijfsgebouwen en Kasteel Sterrebeek

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren

Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1998.

Beschrijving

Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen met zadeldak (nok parallel met de straat, Vlaamse pannen). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met empire inslag, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Verdieping horizontaal gemarkeerd door kordons, gelede architraaf, onversierde fries en kroonlijst op consoles. Rondboogvensters met waterlijst en verbonden imposten op de tweede bouwlaag; haast vierkante openingen op de lagere, derde bouwlaag. Volledig verbouwde begane grond met winkelpui.

Achterliggende verffabriek P. Mistler en Zoon, van het woonhuis gescheiden door een rechthoekige binnenkoer, aan de Oostzijde voorzien van een glasgedicht afdak met zelfdragend smeedijzeren spant.Verankerde bakstenen bedrijfsgebouwen op L-vormige plattegrond; twee en drie bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Eenvoudige rechthoekige of licht getoogde vensters. Begane grond met een getoogde en een rondbogige poort.

Interieur met centrale koker met bovenaan groot houten hijsrad. Begane grond ingericht als pigmentmaalderij met onder meer een gietijzeren molen voor loodmenie. Voorts bewaarde mastiekmolen of zogenaamde Pug mill, gesigneerd "Werner & Pfleiderer, Carnstatt nr. 1418, Patentiert in alle Landen", en boenwasverpakkingsmachine. Op de bovenverdieping een zogenaamde "poederzolder".

Een kleine steeg verleent toegang tot de resten van het zogenaamde "kasteel Sterrebeek" uit de 16de eeuw, in de tweede helft van de 19de eeuw geïntegreerd in een bakstenen industrieel gebouw, heden gebruikt als opslagplaats van glas. Sporen van het voormalige kasteel in de Oostgevel: zandstenen hoekketting en korfboogdeur in (eertijds) rijk geprofileerde zandstenen omlijsting.

Bron: Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.

Auteurs: Demey, Anthony

Datum tekst: 1981

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Groentemarkt

Groentemarkt (Lokeren)

maakt deel uit van Stadskern Lokeren

Bosmanstraat, Durmelaan, Gasstraat, Groentemarkt, Grote Kaai, Kapellestraat, Kazernestraat, Kerkplein,...

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.