erfgoedobject

Empirewoning met bedrijfsgebouwen en Kasteel Sterrebeek

bouwkundig element
ID
17794
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17794

Juridische gevolgen

Beschrijving

Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen met zadeldak (nok parallel met de straat, Vlaamse pannen). Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met empire-inslag, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Verdieping horizontaal gemarkeerd door cordons, gelede architraaf, onversierde fries en kroonlijst op consoles. Rondboogvensters met waterlijst en verbonden imposten op de tweede bouwlaag; haast vierkante openingen op de lagere, derde bouwlaag. Volledig verbouwde begane grond met winkelpui.

Achterliggende verffabriek P. Mistler en Zoon, van het woonhuis gescheiden door een rechthoekige binnenkoer, aan de oostzijde voorzien van een glasgedicht afdak met zelfdragend smeedijzeren spant. Verankerde bakstenen bedrijfsgebouwen op L-vormige plattegrond; twee en drie bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Eenvoudige rechthoekige of licht getoogde vensters. Begane grond met een getoogde en een rondbogige poort.

Interieur met centrale koker met bovenaan groot houten hijsrad. Begane grond ingericht als pigmentmaalderij met onder meer een gietijzeren molen voor loodmenie. Voorts bewaarde mastiekmolen of zogenaamde Pug mill, gesigneerd "Werner & Pfleiderer, Carnstatt nr. 1418, Patentiert in alle Landen", en boenwasverpakkingsmachine. Op de bovenverdieping een zogenaamde "poederzolder".

Een kleine steeg verleent toegang tot de resten van het zogenaamde "kasteel Sterrebeek" uit de 16de eeuw, in de tweede helft van de 19de eeuw geïntegreerd in een bakstenen industrieel gebouw, heden gebruikt als opslagplaats van glas. Sporen van het voormalige kasteel in de Oostgevel: zandstenen hoekketting en korfboogdeur in (eertijds) rijk geprofileerde zandstenen omlijsting.


Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Groentemarkt

  • Is deel van
    Stadskern Lokeren


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Empirewoning met bedrijfsgebouwen en Kasteel Sterrebeek [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17794 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.