erfgoedobject

Burgerhuis in rococo

bouwkundig element
ID
17798
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17798

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis in rococo
  Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1998

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren
  Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1998

Beschrijving

Burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (Vlaamse pannen en leien) voorzien van twee dakkapellen met rondbogige kroonlijst en bolmotief, en een centraal fronton met golvende kroonlijst en rondboogvenster omgeven door rococorankwerk. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met arduinen plint en licht vooruitspringend middenrisaliet, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Rechthoekige bovenvensters met rondbogig houtwerk en borstweringen versierd door panelen met rocailles en slingers. Gevelbekroning door middel an een gelede, gekorniste architraaf waaraan neerhangende rocailles op de penanten; vlakke fries en gekorniste kroonlijst. Aangepaste begane grond met rechthoekige vensters en deur (19de eeuw). Rechter zijgevel met aandak. Interieur met behouden rococoplafonds, schoorsteenmantels en paneeldeuren.

In de loop van de 19de eeuw werd tegen de achtergevel een lange vleugel toegevoegd, zodat een binnenkoer ontstond, afgedekt met een ijzeren glasgedicht dak. Deze vleugel was waarschijnlijk een pakhuis of werkplaats voor het op dat ogenblik in winkel veranderd hoofdgebouw. In 1895 werd op last van de toenmalige eigenares, mevrouw Herbert, door architect D. Van Peteghem een ontwerp gemaakt waardoor op weinig na de oorspronkelijke toestand hersteld werd de arduinen deuromlijsting bleef echter achterwege.

 • VAN DRIESSCHE R., VERSTEGEN V., Waardevol Lokeren, Lokeren, 1977, p. 54-56.

Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

 • Is deel van
  Groentemarkt

 • Is deel van
  Stadskern Lokeren


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis in rococo [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17798 (Geraadpleegd op 19-06-2021)