erfgoedobject

Eenheidsbebouwing in neo-Vlaamserenaissance-stijl

bouwkundig element
ID
17837
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17837

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van drie enkelhuizen in neo-Vlaamserenaissance-stijl uit begin 20ste eeuw, elk bestaande uit twee traveeën en twee bouwlagen. De twee uiterste panden bezitten een in- en uitzwenkende top met respectievelijk driehoekig en gebogen fronton. Baksteenbouw met overvloedig gebruik van natuursteen voor de sokkel, deur- en vensteromlijstingen, negblokken, speklagen en de topgevelafwerking. Elk pand bestaat uit een smalle deurtravee en een bredere venstertravee waarin voornamelijk drielichtvensters voorkomen, samengesteld uit drie naast elkaar geplaatste kloosterkozijnen. Nummer 5 en 9 met korfboogdeur en dito, gevelbreed venster. Nummer 7 met driezijdige erker op de bovenverdieping. De topgevels bezitten voorts een drielichtvenster en een oculus. Schuin geplaatste onderbouw van nummer 5 om het verspringen van de rooilijn op te vangen.


Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eenheidsbebouwing in neo-Vlaamserenaissance-stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17837 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.