erfgoedobject

Herenhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

bouwkundig element
ID: 17844   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17844

Juridische gevolgen

Beschrijving

Rijhuis in neo-Vlaamserenaissance- en neobarokstijl van 1911 (gevelsteen). Bakstenen gebouw op arduinen sokkel en afgedekt door zadeldaken (mechanische pannen). Gebruik van natuursteen aan vensters, deuren en topgevels. Centrale in- en uitzwenkende gevel van drie traveeƫn en twee bouwlagen met links een kleine ingang onder dito geveltop en rechts een smallere partij van twee bouwlagen met dakkapel eveneens voorzien van een in- en uitzwenkende top met driehoekig fronton. Natuurstenen kruis- en bolkozijnen, steekbogig ontlast. Korfboogdeur in kwarthol geprofileerde natuurstenen omlijsting met voluutvormige sluitsteen, imposten en gekorniste waterlijst in eerste en voorlaatste travee. Boven de eerste deur, rondbogige beeldnis. Oculi, al dan niet met liggend rolwerk, in de topgevels.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17844 (Geraadpleegd op 30-10-2020)